Thread Rating:
  • 74 Vote(s) - 3.03 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Susam Yağının Faydaları Zararları Nelerdir?
#1
Oku-1 
   

Susam Yağının Faydaları Zararları Nelerdir?

Susam yağının dillere destan faydalarından söz etmeden önce onu kısaca bir tanımak isteyenleri böyle alalım. Susam yağı, aslında hamur işlerinde sıkça kullandığımız, kahvaltılarımızın yıldızı simitlerin üzerinde görmekten mutluluk duyduğumuz o misler gibi susamlardan elde edilen bir yağ tahmin edebileceğiniz gibi.

Susam yağı çok eski yıllardan beri faydaları bilinen ve kullanılan bir yağdır. Saçlara parlaklık vermesi, saç dökülmesini önlemesi, kabızlığa iyi gelmesi, kansere karşı koruma sağlaması susam yağının faydaları arasındadır. Susam yağı saçlara, cilde, deriye dışarıdan uygulanabildiği gibi içilerek de tüketilebilir. Çeşitli şekillerde tüketildiği için çeşitli faydalar ve bakım sağlayabilir. Yemek pişirirken de dünyanın birçok yerinde kullanılan bir yağdır. Özellikle Asya mutfağında; Çin, Japon ve Güneydoğu Asya yemeklerinin yanı sıra Orta Doğu mutfağında da kullanılır.

Hindistan başta olmak üzere Güney Asya'da oldukça popüler olarak kullanılan bu yağın şifa bulmak amaçlı kullanımı da çok eski zamanlara dayanıyor. Öyle ki 5 bin yıl öncesinde dahi susam yağının oldukça değerli ve tedavi edici bir yağ olarak kullanıldığı biliniyor.

Üstelik bu yağ sadece cilde ya da saça sürmek şeklinde harici olarak kullanılmıyor, oldukça lezzetli bir yağ olduğundan yemeklerde de afiyetle kullanılabiliyor.

Peki onu bu denli değerli hale getiren faydaları neler derseniz sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Ne işe yarar derseniz: Susam yağının faydaları

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?


    Diş sağlığını koruyucu etkisi olması da susam yağının faydaları arasındadır.
    İçeriğindeki bakır minerali nedeniyle gut hastalığı ve artrit gibi kemik hastalıklarına karşı koruma sağlar.
    Susamda bulunan doymamış yağ asitleri kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Kolesterol hastalığı bulunan kişiler rahatlıkla bu şifalı bitkiyi tüketebilirler.
    Solunuma fayda sağlaması da susam yağının faydaları arasındadır. Astıma iyi gelir.
    Baş ağrısı ve migreni önler.
    Susam yağı B1, B2 ve E vitaminleri içerir. Sesamin, sesamol, sesamolin gibi bileşenleri vardır.
    Stres, yorgunluk, bitkinlik hemen hemen hepimizin yakındığı, şikayet ettiği rahatsızlıklardır. Günümüz koşullarında sıkça rastlanılan stresten biraz olsun uzaklaşmak için susam yağı tüketebilirsiniz.
    Sindirimi rahatlatır. Lif bakımından zengin olduğu için kabızlığı da giderir.
    Uykusuzluk, sinir harbi yaşamak, gerginlik de birçok kişi tarafından aşılması zor sorunlardır. Uykusuzluğa iyi gelmesi faydalarından biridir. Bu şifalı bitkiyi ve yağını tüketerek uykusuzluğunuza da çözüm bulabilirsiniz.
    Omega 6 ve omega 9 içerir.
    Hafızayı güçlendirmesi, unutkanlığı gidermesi de susam yağı faydaları arasındadır. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğa çare olur.
    Tüm bu faydalarının yanında cinsel hayatınızı da düzene sokar, cinsel performansı arttırıcı gücü
    vardır.
    Damar sertliğini önler.
    İçeriğindeki magnezyum sebebiyle diyabet yani şeker hastalığı olan kişiler de kan şekeri miktarlarını düşürmek için tüketebilirler.
    Kan basıncını azaltır ve kalp hastalıklarını engeller. Kalp sağlığını korur.
    Hindistan'da yapılan bir çalışmada 35 ve 60 yaşları arasında bir grup gönüllü 45 gün boyunca susam yağı ile beslendi. Sonuç olarak hasta olan kişilerin sağlıklarında iyileşme kaydedildi. Ayrıca bu çalışma sonucunda karaciğeri koruduğu, vücuttaki toksinleri temizlediği, yağ birikimini önlediği kaydedildi.
    DNA'yı radyasyon hasarına karşı korur.

SUSAM YAĞI İLE KEMİKLERİNİZİ KORUYUN!

İçeriğindeki çinko ve kalsiyum mineralleri nedeniyle kemik gelişimini destekler. Güçlü büyüme ve gelişmeyi teşvik eder. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Osteoporoz yani kemik erimesini önleyici etkisi de vardır. Aynı zamanda romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına da iyi gelir.

SUSAM YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

    İçeriğinde bol miktarda çinko bulundurur. Çinko minerali cilt sağlığı için oldukça önemli bir mineraldir.
    Cilt elastikiyetini arttırır.
    Susam yağı cilt kanserine karşı kullanılmasıyla da çok şifalı bir bitkidir.
    Erken yaşlanmayı ve cilt kırışıklıklarının oluşmasını
    geciktirir. Aynı zamanda yaşlılık lekelerini de ortadan kaldırır.
    Cildi nemlendirici özelliği de vardır. Çatlak topuklara, kurumuş diz ve dirseklere fayda sağlaması için banyo suyuna eklenebilir.
    Cildi güneşin zararlı etkilerinden de korur.
    Kimi bayanlar ise güzel, uzun kirpiklere sahip olmak isterler. Uzun kirpiklere ve gür kaşlara sahip olmak isteyenlerin de mutlaka kullanması gereken bir yağdır.
    Tırnak bakımı da sağlar. Her cilt tipi için uygundur. Masaj yaparak dairesel hareketlerle dışarıdan cildinize uygulayabilirsiniz.
    Hem dahili hem de harici kullanımlar için uygun olması sebebiyle de çokça tercih edilebilir.

SUSAM YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR?

    Güzel saçlara sahip olmak hemen hemen her bayanın hayalidir. Sizin de böyle bir hayaliniz varsa mutlaka susam yağı kullanmalısınız. Kafa derisine bu yağ ile masaj yaptığınızda saç derinizdeki kan dolaşımı hızlanır. Bu durum da saçların çabuk ve hızlı uzamasını sağlar.
    Saçlarınızda kırıkları ve saç diplerinde mantar olmasını da engeller. Saç diplerine masaj yaparak uygulayabilir ve bu sayede bakımlı, güzel, parlak saçlara sahip olabilirsiniz.
    Saçlarda kepek oluşumunu da engeller.
    Saçların erken beyazlamasını da önler. Saçlarınıza susam yağı ile masaj yaparak uzun yıllar kendi orjinal rengini korumasını sağlayabilirsiniz.
    Kafa derisine uygulandığında başı fungal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur.
    Saçları güneşin zararlı etkilerinden ve hava kirliliğinden korur.
    Saçlara parlaklık verir.
    Strese bağlı olarak kaynaklanan saç dökülmelerini önler.


Susam Yağının Zararları Nelerdir?

Bu kadar faydasını sıraladık, nasıl kullanılacağını da anlattık ama asıl önemli kısımlarından birini, susam yağının zararlarını da anlatmadan geçmek olmaz.

Cilde, saça ve vücuda bu denli faydalı olan susam yağı özellikle ağız yoluyla alındığında bazı yan etkileri söz konusu olabilir. Öncelikle tabii ki kronik ve ciddi bir rahatsızlığı olanların, susam ya da benzeri bir ürüne alerjisi bulunanların tüketmemesi, en azından tüketmeden önce mutlaka ilgili alanda uzman doktorlarına danışmaları gerekiyor.

Aynı şekilde hamilelik dönemindeki kadınların da susam yağını aşırı miktarda tüketmeleri pek önerilmiyor. Dolayısıyla eğer hamilelik dönemindeyseniz susam yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.

Susam yağını harici olarak, yani cildinize ya da saçınıza sürerek değerlendirmek isterseniz bunun için öncelikle küçük bir alanda deneme yapabilirsiniz. Eğer kızarıklık ya da kaşıntı gibi anormal bir durumla karşılaşırsanız susam yağını hemen cildinizden ya da saçınızdan temizlemeli ve doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız.

Son olarak susam yağının aşırı tüketiminin hormonal bozukluklara yol açabileceğini de bilmeli ve her üründe olduğu gibi susam yağı tüketiminde de asla ama asla aşırıya kaçmamalısınız, bizden uyarması.

"Susam yağını nasıl kullanabilirim?" diye düşünenlere: Susam yağının kullanımı

Susam yağını kullanmanın en lezzetli yolu onu tabii ki yemeklerde ve salatalarda kullanmak. Dilerseniz susam yağını aynı miktarda zeytinyağıyla bir araya getirerek salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Yemeklerde kullanmak isterseniz Uzak Doğu mutfağına ait general tso karnabahar tarifi, soya sosu ile kızarmış susamlı tofu tarifi ya da noodle gibi yemeklere çok yakıştığını da söyleyebilirsiniz. Damak tadınıza göre diğer birçok yemeğin yapımında da kullanabilir, aynı şekilde hamur işi ve tatlılarda da susam yağını değerlendirebilirsiniz.

Susam yağını cildinizde ve saçınızda kullanmak isterseniz yine kullanacağınız susam yağı kadar zeytinyağı ya da badem yağı ile karıştırarak kullanabilir. Cildinize ya da saç derinize parmak uçlarınızla masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Saçınıza sürdüğünüzde en az 2-3 saat boyunca bekletip ardından yıkamanız yeterli olacaktır. Cildinize sürdüğünüzdeyse isterseniz nemlendirmek amaçlı sürebilir isterseniz de duşa girmeden önce sürüp bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz.





Signing of RasitTunca

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)